Workshop wolvilten

even een werkje, maar leuk resultaat

0
710

Hoezo workshop wolvilten

Jawel, ik weet het, verleden keer beloofde ik een heuse shadowbox te gaan maken. Het probeersel was gelukt, op naar een echte met lampjes in een frame. Helaas de lampjes zijn nog niet binnen en het frame in de goede maat ook niet. Dus moest ik even wat anders bedenken vandaar workshop wolvilten. de shadowbox schuift dan een blogje op.

Verleden week was er een gezellige avond gepland en daar gingen we met een groep naar een workshop wolvilten. Dit had ik nog nooit gedaan dus een mooie uitdaging. Na eerst te hebben genoten van koffie en een uitleg over wat men daar nog meer deed bij de schaapskooi klommen we allemaal de trap op naar het atelier.

Allemaal kleuren wol

In het atelier lag er al van alles klaar en vooral allemaal leuke kleuren schapenwol.  Er werd uitgelegd dat we met elkaar stap voor stap een lap wolvilt gingen maken om naderhand om een bloemenvaas/windlicht te doen. Doordat ze het stap voor stap deden was het voor iedereen goed te volgen en waren we allemaal gelijktijdig klaar.

Het begin

Op tafel lag voor iedereen een stuk noppenfolie met de nopjes omhoog. Dit was je werkvlak. Op deze folie gingen we de wol leggen. We moesten de wol in kleine stukjes trekken en rij voor rij als dakpannen over elkaar leggen. De onderste laag van links naar rechts, de tweede laag van boven naar beneden en de derde laag weer van links naar rechts. Sommige deden ook nog een vierde laag die dan weer van boven naar beneden moest.

Water en zeep

De volgende stap was een beetje nat, gelukkig hadden ze speciale tafels met watergoot. Er waren kannen met erg heet water met daarin zeep opgelost. Ze hadden een handig sproeiertje waarmee je het water opzoog en daarna de wol mee nat maakte. Het moest goed vochtig maar mocht niet zwemmen. Op je laag wol werd een ander stuk noppenfolie gelegd met de nopjes op de wol. Een laagje zeepwater op de folie en dan beginnen met voorzichtig over de wol te wrijven. Draaibewegingen, rechte bewegingen, zorgen dat je folie nat bleef om te kunnen wrijven en je wol nat genoeg bleef, want door wrijven druk je ook het water er uit.  En blijven wrijven, steeds wat steviger, alle kanten op en ook aan de randen. Door dit wrijven en duwen grijpen de schubjes van de verschillende wolvezels in elkaar waardoor ze aan elkaar hechten. Het warme water zorgt er voor dat de schubjes verder open gaan.

Rollen en rollen

Als we allemaal getest hebben of de lap aan elkaar blijft zitten als we voorzichtig in het midden een stukje vastpakken en optillen zijn we klaar voor de volgende stap. Rollen en nog eens rollen. Het bovenste stuk folie gaat er af en we rollen de lap op in de onderste laag folie. Als hij keurig is opgerold rollen we dit in een handdoek. En nu gaan we stevig rollen met deze rol. Over de tafel, stevig drukken op verschillende plekken. Zo’n armlengte voor je uit rollen en opnieuw beginnen en dat 25 keer. Als je dan denkt dat je wel genoeg spieren hebt gebruikt heb je het mis. We rollen alles we weer terug totdat de lap op het bubbeltjesfolie weer op tafel ligt. We draaien een halve slag en rollen opnieuw de lap in het folie en de handdoek en herhalen de vorige stap.

Wassen en centrifugeren

Na controle of we nu echt een stevige lap hebben gaan we de lap uitspoelen onder de kraan, alle zeep moet er uit. Waarna alle lappen samen in de centrifuge gaan om er naar een zeer korte tijd gelukkig allemaal heel uit te komen. Nu hebben we allemaal en bijna droge wollap, deze schikken we rondom een mooie glazen vaas. Deze kun je gebruiken als bloemenvaas of je kunt er lichtjes in doen, de wol schijnt mooi door. Aangezien in dit verhaal alle uitleg en gebruikte artikelen al staan maak ik niet nog een speciaal lijstje. veel pelzier met het lezen over mijn workshop wolvilten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in