Een van onze vele lievelingstoetjes is crème brûlée. Het is echt een heerlijke zoete afsluiter van elk diner met een suikerlaagje waar je er wel 100 van op zou kunnen. We maken het graag zelf, en het is echt minder moeilijk dan je denkt! Nu zouden wij Happy Stekkie niet zijn als wij een leuke twist aan crème brûlée geven, vandaar dat we deze crème brûlée met lekkere frambozen variatie bedachten! Een super combinatie, en helemaal leuk voor het voorjaar!
Ingrediënten voor 6 kleine crème brûlées (of 4 grote)
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
- 1 vanillestokje
- 5 eigelen
- 100 gram suiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- Een bakje frambozen (ze hebben ook hele lekkere uit het vriesvak)
Hoe maak je de crème brûlée met frambozen?
1. Verwarm de oven voor op 125 graden.
2. Doe de 250 ml slagroom samen met de 250 ml melk in een pannetje.
3. Snijd het vanillestokje door midden, schraap het merg eruit en voeg het toe aan het pannetje. Voeg ook het stokje toe om het zo goed mogelijk op smaak te krijgen.
4. Breng het mengsel aan de kook en laat het op laag vuur 5 minuten koken. Daarna kun je het vanillestokje weer verwijderen.
5. Tijdens het koken pak je een andere kom waarin je 5 eigelen met een garde mengt met 100 gram suiker. (Tip: bewaar de eiwitten, zie hieronder wat je ermee kunt doen 🙂 )
6. Schenk de gekookte room erbij. Let op, roer met de garde tijdens het toevoegen en schenk heel rustig, anders mengt het zich niet goed en kan het gaan schiften.
7. Verdeel de frambozen over de 6 schaaltjes en giet het mengsel hierover. Zet het 45 minuten in de oven.
8. Haal de schaaltjes uit de oven en laat het bij kamertemperatuur 30 minuten afkoelen, zet het vervolgens minimaal 1 uur in de koelkast.
9. Haal als je het toetje wilt serveren de crème brûlée uit de koelkast en strooi er een dun laagje witte basterdsuiker op. Brand het vervolgens met het brandertje tot een egaal gesmolten suikerlaag. Een beetje bruin mag wel, maar laat het niet aanbranden! Dus de brander niet te lang op een plek houden.
En klaar is je overheerlijke toetje! En we hadden beloofd nog een tip te geven. Omdat we het altijd zo jammer vinden dat er zoveel eiwit overblijft, maken we daar ook altijd merengue van. Je klopt de eiwitten tot een mousse en voegt enkel 300 gram suiker toe. We maakten hier eerder merengue kransjes voor Pasen mee, maar je kunt er natuurlijk ook toefjes van maken en deze bij de crème brûlée serveren, een gegarandeerd succes!
Variatietips:
– Vervang de frambozen door aardbeien of bosvruchten (rode vruchten).
– Voeg witte chocolade toe aan het roommengsel en laat dit goed mengen met de rest, ook overheerlijk!
– Gebruik rietsuiker in plaats van basterdsuiker om de crème brûlée af te branden.
– Voeg speculaaskruiden of kaneel toe voor een sterkere kruidensmaak.
Op zoek naar meer leuke recepten? Neem eens een kijkje op Happy Stekkie! Veel plezier!